Introductie

Sinds 2005 werkt de Zorgboerderij als onmisbaar onderdeel binnen het paardencentrum de Paardenmaat. De dagelijkse leiding is in handen van drs. Sieka de Wit. Zij heeft een praktijk voor pedagogische ondersteuning en dagbesteding (Etenoha) die gespecialiseerd is in zorg/therapie met de hulp van dieren. Sieka is verantwoordelijk voor de volwassenen. Sinds 2009 is ook Ria de Wit betrokken bij de zorgboerderij. Zij is verantwoordelijk voor de kindergroep.

Op de Paardenmaat vinden 32 paarden en pony’s, mede door haar unieke ligging binnen het nieuwe park Lingezegen, een gezond onderkomen. 

Binnen het aanbod van zorgboerderijen neemt de Paardenmaat een bijzondere plaats in. Je kunt hier op verschillende manieren je dag doorbrengen. We hebben een paardengroep; een tuin- en klussengroep; je kunt in de zomerperiode meehelpen in de theeschenkerij/winkeltje en er is een kook en bakgroep. 

Eén van de belangrijkste meerwaarden van onze zorgboerderij bestaat uit het directe contact met de paarden en de veelheid van nieuwe mogelijkheden, die in 2008 als aanvulling zijn toegevoegd. Centraal staat het omgaan met elkaar en met de dieren. Dit doen we op basis van wederzijds respect en vertrouwen. De open en ongedwongen sfeer maakt dat iedereen zich op zijn/haar eigen manier verder kan ontwikkelen. Daarnaast maakt het werken in de buitenlucht dat we ons meer bewust zijn van de seizoenen. Ieder seizoen brengt zijn eigen werk en ritme mee. Bijvoorbeeld: ’s zomers wandelen we regelmatig buiten met de paarden, terwijl we ’s winters wat vaker bij de kachel zitten om op te warmen.

Werkzaamheden

Er wordt gekeken naar individuele wensen en mogelijkheden. De deelnemers kunnen zelf aangeven in welke groep(en) ze mee willen draaien. In overleg met de leiding wordt een persoonlijk ondersteuningsplan opgesteld dat uitgevoerd wordt volgens een gestructureerd en overzichtelijk weekrooster. 

Een kleine greep uit de werkzaamheden: 

Paardenverzorging

 • Paarden voeren, borstelen en knuffelen en buiten zetten.
 • Het uitmesten van stallen, gangen vegen, opruimen en waterbakken schoonmaken.
 • Leren over ‘omgaan met paarden’ en ‘de aard van het paard’.

Tuin- en klusgroep

 • Kippen voeren, eieren zoeken en rapen.
 • Het verzorgen van planten en de terrassen. Het onderhouden van de weilanden, bomen knotten, snoei en maaiwerk, fruit plukken, walnoten rapen.

Bak- en kookploeg

 • Het bakken van taarten en koekjes; limonade maken
 • Lunch verzorgen

Theeschenkerij

 • Mensen ontvangen, bestellingen opnemen, serveren van koffie en thee, de terrassen schoonhouden.

Waarom de Paardenmaat?

Elois: je wordt geaccepteerd en gewaardeerd zoals je bent. 

Fenna: je kunt verschillende leuke dingen doen, en je werkt in je eigen tempo. 

Marcel: ik vind hier rust, gezelligheid en collegialiteit. 

Martin: ik geniet als ik met de paarden bezig ben, en met het werken in de tuin kan ik mijn energie goed kwijt. 

Mark: je mag kiezen of je samen werkt of lekker even alleen een klusje doet. 

Manouk: ik kan mezelf zijn. 

Voor wie?

Zorgboerderij de Paardenmaat is er voor kinderen van 6-12 jr. en voor jongeren en volwassenen vanaf 17 jaar;

 • Mensen met een verstandelijke beperking
 • Met een autistisch spectrum stoornis
 • Mensen met psychiatrische achtergrond
 • Mensen die niet in aanmerking komen voor betaald werk.
 • Kinderen met o.a autisme; adhd; verstandelijke beperking

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit een team van professionals onder leiding van Sieka de Wit en Ria de Wit. Samen dragen we zorg voor de structuur, continuïteit en veiligheid van de deelnemers. Het team wordt ondersteund door een vaste groep vrijwilligers, met verschillende (beroeps)achtergronden en stagiaires van verschillende opleidingen.

Wanneer en kosten

De zorgboerderij is 4 dagen in de week geopend, nl.: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. We beginnen om 9.00 uur en eindigen om 15.30 uur. Per dag kunnen 6 tot 12 deelnemers geplaatst worden.

Er is twee keer per 4 weken een activiteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Er kunnen 8-10 kinderen geplaatst worden. 1 x is het een zaterdag op de Paardenmaat en de andere keer gaan we met elkaar logeren op Bio vakantieoord in Arnhem noord. De Zaterdag op de Paardenmaat is van 9.00 uur tot 16.00 uur. Het logeerweekend is van vrijdag ongeveer 17 uur tot zondag ongeveer 16.00 uur

Wij zijn aangesloten bij de Coöperatie Boer en Zorg. Via hen hebben wij contracten met alle gemeentes in de Regio Arnhem. De meeste zorg is gefinancierd via ZIN. Voor sommige deelnemers is er een financiering via PGB. Ook mensen met een financiering vanuit de WLZ zijn welkom bij ons.

Kwaliteit

Sinds 2012 hebben we het kwaliteitskeurmerk van Federatie Landbouw en Zorg ‘kwaliteit laat je zien’. Via de Federatie en de Coöperatie zijn we aangesloten bij een klachtenregeling. De medewerkers die met de kinderen werken zijn SKJ geregistreerd. Alle medewerkers en vrijwilligers hebben een VOG. Ieder jaar wordt het zoönosenkeurmerk vernieuwd. Alle medewerkers en vrijwilligers doen jaarlijks mee aan de bijscholing van Bedrijfshulpverlening.

Overige informatie

Onafhankelijke ondersteuning

Waar kunt u terecht?

Ontvang u zorg vanuit de WLZ en heeft u behoefte aan onafhankelijke ondersteuning?
Dan kunt u terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie.

Zorgkantoor

Op de website van uw zorgkantoor vindt u nadere informatie en een telefoonnummer voor cliëntondersteuning. U kunt uw zorgkantoor vinden op www.zn.nl/350584833/Zorgkantoren

MEE

Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door MEE zie www.mee.nl of bel 0900 – 999 88 88. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.

Adviespunt Zorgbelang

Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door Adviespunt Zorgbelang zie www.adviespuntzorgbelang.nl of bel 0900 – 243 81 81. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.

Eigen bijdrage

Voor WLZ-zorg is een eigen bijdrage verschuldigd. Het berekenen en incasseren hiervan wordt uitgevoerd door het CAK. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CAK: https://www.hetcak.nl/regelingen/zorg-vanuit-de-wlz

Informatie over andere zorgboerderijen

Als u meer wilt weten over collega zorgboeren, dan kunt u de website www.zorgboeren.nl raadplegen. Hier vind u alle zorgboeren die aangesloten zijn bij de federatie Landbouw en Zorg en het kwaliteitskeurmerk “Kwaliteit laat je zien” hebben. Voor informatie over de coöperatie Boer en Zorg, kunt u terecht op de website www.cooperatieboerenzorg.nl

Overige dienstverlening van VOF Etenoha

Binnen VOF Etenoha is ook de praktijk Tilia, Rouw en Verliesbegeleiding actief. Hier kunt u terecht als er problemen zijn op het vlak van rouw en verliesverwerking. Ook kunt u hier terecht voor ReAttach Therapie. Voor meer informatie: www.TiliaRouwenVerlies.nl

Contact

Heeft u interesse of wilt u inlichtingen, dan kunt u contact opnemen met: 

Drs. S de Wit of R. de Wit

Mobiel: 06-18032448  (Sieka) of 0630535086 (Ria)
email: info.etenoha@gmail.com 
locatie dagbesteding : Rijkerswoerdsestraat 21, 6836 AG Arnhem. Postadres: Schouw 4, 6852 DK Huissen