Introductie

Sinds 2005 werkt de Zorgboerderij als onmisbaar onderdeel binnen het paardencentrum de Paardenmaat. De dagelijkse leiding is in handen van drs. Sieka de Wit. Zij heeft een praktijk voor pedagogische ondersteuning en dagbesteding (Etenoha) die gespecialiseerd is in zorg/therapie met de hulp van dieren. Op de Paardenmaat vinden 32 paarden en pony’s, mede door haar unieke ligging binnen het nieuwe park Lingezegen, een gezond onderkomen. 

Binnen het aanbod van zorgboerderijen neemt de Paardenmaat een bijzondere plaats in. Je kunt hier op verschillende manieren je dag doorbrengen. We hebben een paardengroep; een tuin- en klussengroep; je kunt in de zomerperiode meehelpen in de theeschenkerij/winkeltje en er is een kook en bakgroep. 

Eén van de belangrijkste meerwaarden van onze zorgboerderij bestaat uit het directe contact met de paarden en de veelheid van nieuwe mogelijkheden, die in 2008 als aanvulling zijn toegevoegd. Centraal staat het omgaan met elkaar en met de dieren. Dit doen we op basis van wederzijds respect en vertrouwen. De open en ongedwongen sfeer maakt dat iedereen zich op zijn/haar eigen manier verder kan ontwikkelen. Daarnaast maakt het werken in de buitenlucht dat we ons meer bewust zijn van de seizoenen. Ieder seizoen brengt zijn eigen werk en ritme mee. Bijvoorbeeld: ’s zomers wandelen we regelmatig buiten met de paarden, terwijl we ’s winters wat vaker bij de kachel zitten om op te warmen.

Werkzaamheden

Er wordt gekeken naar individuele wensen en mogelijkheden. De deelnemers kunnen zelf aangeven in welke groep(en) ze mee willen draaien. In overleg met de leiding wordt een persoonlijk ondersteuningsplan opgesteld dat uitgevoerd wordt volgens een gestructureerd en overzichtelijk weekrooster. 

Een kleine greep uit de werkzaamheden: 

Paardenverzorging

 • Paarden voeren, borstelen en knuffelen en buiten zetten.
 • Het uitmesten van stallen, gangen vegen, opruimen en waterbakken schoonmaken.
 • Leren over ‘omgaan met paarden’ en ‘de aard van het paard’.

Tuin- en klusgroep

 • Kippen voeren, eieren zoeken en rapen.
 • Het verzorgen van planten en de terrassen. Het onderhouden van de weilanden, bomen knotten, snoei en maaiwerk, fruit plukken, walnoten rapen.

Bak- en kookploeg

 • Het bakken van taarten en koekjes; limonade maken
 • Lunch verzorgen

Theeschenkerij

 • Mensen ontvangen, bestellingen opnemen, serveren van koffie en thee, de terrassen schoonhouden.

Waarom de Paardenmaat?

Elois: je wordt geaccepteerd en gewaardeerd zoals je bent. 

Fenna: je kunt verschillende leuke dingen doen, en je werkt in je eigen tempo. 

Marcel: ik vind hier rust, gezelligheid en collegialiteit. 

Martin: ik geniet als ik met de paarden bezig ben, en met het werken in de tuin kan ik mijn energie goed kwijt. 

Mark: je mag kiezen of je samen werkt of lekker even alleen een klusje doet. 

Manouk: ik kan mezelf zijn. 

Voor wie?

Zorgboerderij de Paardenmaat is er voor kinderen van 6-12 jr. en voor jongeren en volwassenen vanaf 17 jaar;

 • Mensen met een verstandelijke beperking
 • Met een autistisch spectrum stoornis
 • Mensen met psychiatrische achtergrond
 • Mensen die niet in aanmerking komen voor betaald werk.
 • Kinderen met autisme; adhd; hechtingsstoornis; verstandelijke beperking

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit een team van professionals onder leiding van Sieka de Wit. Samen dragen we zorg voor de structuur, continuïteit en veiligheid van de deelnemers. Het team wordt ondersteund door een vaste groep vrijwilligers, met verschillende (beroeps)achtergronden en stagiaires van verschillende opleidingen.

Wanneer en kosten

De zorgboerderij is 4 dagen in de week geopend, nl.: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. We beginnen om 9.00 uur en eindigen om 15.30 uur. Per dag kunnen 6 tot 12 deelnemers geplaatst worden. Bij voldoende belangstelling is er de mogelijkheid om tijdens de zomerperiode in het weekend te helpen in de theeschenkerij. 

Er zijn twee kindergroepen: op woensdagmiddag van 13.00 uur – 16.00 uur en twee keer per maand op zaterdag van 9.00 uur – 15.00 uur (Etenoha-kids) 

Deze dagbesteding wordt gefinancierd via PGB voor dagbesteding. Ook is er nu de mogelijkheid voor ZIN.

Contact

Heeft u interesse of wilt u inlichtingen, dan kunt u contact opnemen met: 

Drs. S de Wit 
mobiel: 06-18032448 
email: info.etenoha@gmail.com 
adres: Rijkerswoerdsestraat 21, 6836 AG Arnhem.