Introductie
Sinds 2005 werkt de Zorgboerderij als onmisbaar onderdeel binnen het paardencentrum de Paardenmaat. De dagelijkse leiding is in handen van drs. Sieka de Wit. Zij heeft een praktijk voor pedagogische ondersteuning, groepsbegeleiding, ambulante begeleiding en dagbesteding. Etenoha is gespecialiseerd in zorg/therapie met de hulp van dieren. Sieka is verantwoordelijk voor de volwassenen. Sinds 2009 is Ria de Wit mede-eigenaar van de zorgboerderij.
Op de Paardenmaat vinden 32 paarden en pony’s, mede door haar unieke ligging binnen het nieuwe park Lingezegen, een gezond onderkomen.
Binnen het aanbod van zorgboerderijen neemt de Paardenmaat een bijzondere plaats in. Je kunt hier op verschillende manieren je dag doorbrengen. We hebben een paardengroep; een tuin- en klussengroep; je kunt in de zomerperiode meehelpen in de theeschenkerij en er is een kook en bakgroep.
Eén van de belangrijkste meerwaarden van onze zorgboerderij bestaat uit het directe contact met de paarden en de veelheid van nieuwe mogelijkheden, die in 2008 als aanvulling zijn toegevoegd. Centraal staat het omgaan met elkaar en met de dieren. Dit doen we op basis van wederzijds respect en vertrouwen. De open en ongedwongen sfeer maakt dat iedereen zich op zijn/haar eigen manier verder kan ontwikkelen. Daarnaast maakt het werken in de buitenlucht dat we ons meer bewust zijn van de seizoenen. Ieder seizoen brengt zijn eigen werk en ritme mee. Bijvoorbeeld: ’s zomers wandelen we regelmatig buiten met de paarden, terwijl we ’s winters wat vaker bij de kachel zitten om op te warmen.
Werkzaamheden
Er wordt gekeken naar individuele wensen en mogelijkheden. De deelnemers kunnen zelf aangeven in welke groep(en) ze mee willen draaien. In overleg met de leiding wordt een persoonlijk ondersteuningsplan opgesteld dat uitgevoerd wordt volgens een gestructureerd en overzichtelijk weekrooster.
Een kleine greep uit de werkzaamheden:
Paardenverzorging
- Paarden voeren, borstelen en knuffelen en buiten zetten.
- Het uitmesten van stallen, gangen vegen, opruimen en waterbakken schoonmaken.
- Leren over ‘omgaan met paarden’ en ‘de aard van het paard’.
Tuin- en klusgroep
- Kippen voeren, eieren zoeken en rapen.
- Het verzorgen van planten en de terrassen. Het onderhouden van de weilanden, bomen knotten, snoei en maaiwerk, fruit plukken, walnoten rapen.
Bak- en kookploeg
- Het bakken van taarten en koekjes; limonade maken
- Lunch verzorgen
Theeschenkerij
- Mensen ontvangen, bestellingen opnemen, serveren van koffie en thee, de terrassen schoonhouden.
Waarom de Paardenmaat?
- Elois: je wordt geaccepteerd en gewaardeerd zoals je bent.
- Fenna: je kunt verschillende leuke dingen doen, en je werkt in je eigen tempo.
- Marcel: ik vind hier rust, gezelligheid en collegialiteit.
- Martin: ik geniet als ik met de paarden bezig ben, en met het werken in de tuin kan ik mijn energie goed kwijt.
- Mark: je mag kiezen of je samen werkt of lekker even alleen een klusje doet.
- Manouk: ik kan mezelf zijn.
Voor wie?
Zorgboerderij de Paardenmaat is er voor jongeren en volwassenen vanaf 16 jaar;
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Met een autistisch spectrum stoornis
- Mensen met psychiatrische achtergrond
- Mensen die niet in aanmerking komen voor betaald werk
Begeleiding
De begeleiding bestaat uit een team van professionals onder leiding van Sieka de Wit en Ria de Wit. Samen dragen we zorg voor de structuur, continuïteit en veiligheid van de deelnemers.
- Onze medewerkers zijn opgeleid op WO, HBO of MBO-4 niveau.
- Het team wordt ondersteund door een vaste groep vrijwilligers, met verschillende (beroeps)achtergronden en stagiaires van verschillende opleidingen.
Wanneer
Volwassenen en 16+
Door de week is de zorgboerderij 4 dagen geopend, nl.: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Dan is er groepsbegeleiding voor volwassenen en jongeren (16+) We beginnen om 9.00 uur en eindigen om 16 uur. Per dag kunnen 6 tot 12 deelnemers geplaatst worden.
Gecontracteerde producten en diensten
- Wij zijn aangesloten bij de Coöperatie Boer en Zorg. Via hen hebben wij contracten met gemeentes in de Regio Arnhem. (gemeenten: Arnhem, Overbetuwe, Westervoort, Duiven, Lingewaard)
- Onderstaande producten vallen onder het contract:
- Activerend Werk stabiel op trede 3 ( jeugd en WMO)
- Activerend Werk ontwikkeling naar trede 3 ( Jeugd en WMO)
- Groepsbegeleiding ontwikkeling (WMO)
- Groepsbegeleiding stabiel (WMO)
De meeste zorg is gefinancierd via ZIN. Voor sommige deelnemers is er een financiering via PGB. Ook mensen met een financiering vanuit de WLZ zijn welkom bij ons.
Kwaliteit
- Sinds 2012 hebben we het kwaliteitskeurmerk van Federatie Landbouw en Zorg ‘kwaliteit laat je zien’.
- Medewerkers en vrijwilligers hebben een VOG.
- Ieder jaar wordt het zoönosen keurmerk vernieuwd.
- Alle medewerkers en vrijwilligers doen jaarlijks mee aan de bijscholing van Bedrijfshulpverlening.
Wachtlijst
Wij werken niet met wachtlijsten. De reden hiervan is dat de doorloop van onze deelnemers erg stabiel is. Alleen als er ruimte is of dat er zicht is op het vertrek van een deelnemer binnen 2 maanden, starten wij met een oriëntatie procedure die bestaat uit een kennismakingsgesprek en een dag meelopen. Daarna is er een proefperiode van 2 maanden, waarna een definitieve beslissing genomen kan worden.
Klachtenregeling
- Etenoha heeft het kwaliteitskeurmerk “Kwaliteit laat je zien”. Hierbij is het verplicht om een jaarverslag te publiceren op de website www.zorgboeren.nl.
- In het jaarverslag staat o.a. een overzicht van de klachten en hoe dit is afgehandeld in het verslagjaar.
- Daarnaast is Etenoha lid van Coöperatie Boer en Zorg. Op https://www.cooperatieboerenzorg.nl/Kwaliteit vindt u meer informatie over de gezamenlijke klachtenregeling, zie ‘Onvrede en Klachtenregeling’.
- Op dezelfde pagina vindt u onder ‘Verantwoording’ de klachtenlijst, als onderdeel van het jaarverslag.
- Geheel onderaan de genoemde pagina vindt u de gezamenlijke privacyverklaring.
Overige informatie
Onafhankelijke ondersteuning
Waar kunt u terecht?
Ontvang u zorg vanuit de WLZ en heeft u behoefte aan onafhankelijke ondersteuning?
Dan kunt u terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie.
Zorgkantoor
Op de website van uw zorgkantoor vindt u nadere informatie en een telefoonnummer voor cliëntondersteuning. U kunt uw zorgkantoor vinden op www.zn.nl/350584833/Zorgkantoren
MEE
Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door MEE zie www.mee.nl of bel 0900 – 999 88 88. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.
Adviespunt Zorgbelang
Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door Adviespunt Zorgbelang zie www.adviespuntzorgbelang.nl of bel 0900 – 243 81 81. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.
Eigen bijdrage
Voor WLZ-zorg is een eigen bijdrage verschuldigd. Het berekenen en incasseren hiervan wordt uitgevoerd door het CAK. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CAK: https://www.hetcak.nl/regelingen/zorg-vanuit-de-wlz
Informatie over andere zorgboerderijen
Als u meer wilt weten over collega zorgboeren, dan kunt u de website www.zorgboeren.nl raadplegen. Hier vind u alle zorgboeren die aangesloten zijn bij de federatie Landbouw en Zorg en het kwaliteitskeurmerk “Kwaliteit laat je zien” hebben.
Voor informatie over de coöperatie Boer en Zorg, kunt u terecht op de website www.cooperatieboerenzorg.nl
Overige dienstverlening van VOF Etenoha
Binnen VOF Etenoha is ook de praktijk Tilia, Rouw en Verliesbegeleiding actief. Hier kunt u terecht als er problemen zijn op het vlak van rouw en verliesverwerking. Ook kunt u hier terecht voor ReAttach Therapie. Voor meer informatie: www.TiliaRouwenVerlies.nl
Contact
Heeft u interesse of wilt u inlichtingen, dan kunt u contact opnemen met:
Drs. S de Wit of R. de Wit
Bereikbaarheid ( maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur)
Mobiel: 06-18032448 (Sieka) of 0630535086 (Ria)
email: info.etenoha@gmail.com
Locatie groepsbegeleiding en dagbesteding :
Rijkerswoerdsestraat 21, 6836 AG Arnhem.
Postadres: Schouw 4, 6852 DK Huissen