Coaching met paarden

Coachen met paarden is enorm in opkomst binnen en buiten de paardenwereld. Dit is niet verbazingwekkend gezien paarden als geen ander in staat zijn onze bewuste en onbewuste overtuigingen en gevoelens naar ons terug te spiegelen. Zij kunnen mensen hierdoor een confronterende spiegel voorhouden over de wijze waarop zij binnen een relatie of een team functioneren en communiceren. Managers krijgen door ‘te spiegelen’ een glashelder beeld van hun leiderschapsstijl. Door onder professionele begeleiding te oefenen met het leiden van paarden worden deelnemers zich niet alleen bewust van deze zaken, maar krijgen ze ook de kans om zichzelf daar verder in te ontwikkelen.

Magie of lichaamstaal?

Maar hoe komt het dat paarden zo goed zijn in spiegelen? Om in de natuur te overleven moeten paarden continu gericht zijn op hun omgeving. Het zijn kuddedieren die van nature zoeken naar aansluiting bij soortgenoten. De leider van de kudde is extra alert op mogelijk dreigend gevaar en zorgt voor veiligheid. Steeds weer moet hij bevestigen dat hij voor zijn kudde zorgt, zodat de anderen kunnen ontspannen. Een paard stelt eigenlijk maar één vraag aan de ander: voelt het fijn bij jou, of niet? Het antwoord op deze vraag halen ze uit elkaars lichaamstaal. Ze zien en voelen onmiddellijk wat ze aan de ander hebben. Spiegelen met paarden werkt op basis van het leren lezen van non-verbale communicatie en op bewustwording van uw houding naar uzelf en naar anderen.

Piet Nibbelink

Piet heeft een brede achtergrond in het werken met mensen. Zijn belangstelling voor de natuur leidde ertoe dat hij een opleiding volgde tot leraar biologie en natuurkunde. Na 2,5 jaar voor de klas maakte hij de overstap naar de automatisering. Als programmeur merkte hij dat hij de mens toch belangrijker vond dan de techniek. Hij volgde trainingen aan de School voor Coaching, waaronder: groepscoaching, individuele coaching en provocatieve coaching. Bij adviesbureau Pentascope groeide hij door naar de functie van consultant en vervolgens naar (team)coach. Hij begeleidde in die tijd onder andere een reorganisatie bij het Ministerie van Justitie. Inmiddels was Piet ook binnen de paardenwereld een nieuwe weg ingeslagen. Het bewust leren communiceren met paarden via lichaamstaal vormde niet alleen een brug naar persoonlijke groei, maar ook naar zijn werk als consultant en coach. In 1990 startte hij de Paardenmaat in Arnhem. Hij kreeg zo de mogelijkheid om met uiteenlopende teams aan de slag te gaan, onder andere teams van de politie, het UWV en de NS.

Coaching op de Paardenmaat

Coachen met paarden kan zowel individueel als in teamverband. U hoeft geen ervaring te hebben met paarden. Mensen die bang zijn voor paarden kunnen gewoon meedoen. Piet vindt het prachtig om ook met hen aan de slag te gaan. Coachingstrajecten variëren meestal in lengte van één dagdeel tot een hele dag. In overleg kan het traject ook uit meerdere dagen bestaan. Bij coaching van teams werkt Piet met teams van minimaal 4 en maximaal 25 personen. Bij grotere teams kunnen meerdere coaches worden ingezet. 

In sommige gevallen woont Piet eerst een vergadering in het bedrijf mee, voordat het team naar de Paardenmaat komt. Hij observeert hierbij de groepsdynamiek, zodat hij daar tijdens de coachingsdag op de Paardenmaat op terug kan komen. Het programma op de Paardenmaat gaat van start met een kennismaking, waarin Piet openhartig vertelt over zichzelf en zijn loopbaan. Hij doet daarbij een greep uit alles wat hij over de jaren via de paarden heeft geleerd. Na een korte kennismaking met de deelnemers geeft Piet meer uitleg over de achtergrond van het spiegelen met paarden. Door middel van een demonstratie laat hij vervolgens zien hoe het spiegelen in de praktijk in zijn werk gaat. Hierna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Sommige oefeningen worden eerst met elkaar gedaan. Om de beurt werken de deelnemers met de paarden. Tussen de middag wordt een heerlijke lunch verzorgt. Er is tijdens de hele dag veel aandacht voor bewustwording en uitwisseling van ervaringen. Afhankelijk van het groepsdoel kunnen diverse thema’s aan bod komen (communicatiesamenwerkingleiden & laten leiden en conflicthantering). Piet vindt het belangrijk om hier flexibel in te zijn en te werken met hetgeen op het moment zelf aan de orde is. De coachingsdag eindigt met een persoonlijke evaluatieronde. Indien gewenst komt Piet na afloop van deze dag (nogmaals) naar het bedrijf. Zo kan hij het team begeleiden in het toepassen van wat tijdens de coachingsdag aan bod is gekomen. 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel: 026 323 00 55 of stuur een mail naar: depaardenmaat@hetnet.nl